Vastuu sotilaiden harjoittelusta Niinistöllä ja Niinistöllä

Yhdysvaltojen matkani aikana sain tietoja sekavasta keskustelusta ns. ”suursotaharjoitukseen” liittyen. Kun minulla ei ollut tuoreeltaan mahdollisuutta kommentoida keskustelua, niin teen sen nyt.

Valtiojohdollamme on ollut viime kuukausina tiiviit yhteydet Yhdysvaltojen uuteen hallintoon, ja puolustusyhteistyöstä on keskusteltu. Meillä muilla on perusteltu syy odottaa, että koordinaatio Suomen kantojen ja aloitteiden osalta toimii täysin. Puheena olevasta sotaharjoitusideasta on puhuttu jo pitkään puolustusvaliokunnan pj Ilkka Kanervan omissa nimissä esitetyn aloitteen jälkeen.

Korostan sitä, että päätösvalta harjoituksista kuuluu presidentille ja hallitukselle. Erityisesti presidentin ja puolustushallinnon rooli on keskeinen. Heidän pitää tuntea puolustusvoimien harjoitustarve ja tehdä päätökset sen perusteella. Siksi heidät on tehtäviinsä asetettu. Pallon heittäminen eduskunnan keskusteltavaksi sopii, mutta valmistelu, linjaukset ja päätösvalta kuuluvat asianomaisille. Presidentti, puolustusministeri ja puolustusvoimain komentaja kokoontuvat säännöllisesti. On outoa, että syntyi nyt nähty keskustelu.

Poliittinen harkinta harjoituksen tehtävästä, oletetusta harjoituksen asetelmasta ja mukaan kutsuttavien ulkomaisten joukkojen roolista sekä kokonaisuudesta syntyvästä viestistä on tehtävä harkiten. Pohdinta vuosia etukäteen vähentää sitä riskiä, että harjoituksella olisi yhteys johonkin akuuttiin ajankohtaiseen kansainväliseen tilanteeseen.

Oma kantani tunnettaneen siltä osin, että olen varoittanut ”näyttävästä kalistelusta” kun nyt päinvastoin on haettava vakautta ja liennytystä korostavia viestejä. Kannatan sitä, että puolustusvoimamme saavat kansainvälistä harjoittelua tarpeensa mukaan.

Kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen ajankohtaisuivat EU-yhteistyön merkeissä. Jos tätä halutaan harjoitella, täytyy asiaa valmistella tiiviissä yhteistyössä ensisijassa EU-maiden suuntaan ja se vie aikaa.

Suomi voi mielestäni normaalin harjoitusohjelman puitteissa ottaa lähivuosina sotaharjoitukseensa mukaan ulkomaisia joukkoja, ja se voidaan tehdä meille sopivalla tavalla, tehtävänannolla ja mitoituksella. Valmistelu on tehtävä presidentin ja hallituksen puolelta siten, että nyt nähtyä pallottelua ei toisteta.

 

Matti Vanhanen