Vaaliuurnien kautta toiselle kierrokselle!

Presidentin on tunnettava Suomi ja suomalaiset vähintään yhtä hyvin kuin kansainvälinen politiikka.

Tänään minulle tulee täyteen 350 esiintymistä ympäri Suomea presidenttiehdokkaana. Tilaisuudet ja kohtaamiset ihmisten kanssa huoltoasemien kulmapöydistä valtuustosaleihin ja kahviloista yliopistojen auditorioihin ovat antaneet kattavan kuvan siitä, missä Suomi makaa vuonna 2018.

Ihmisillä on paljon toiveita ja huolia, mutta keskusteluista kautta Suomen on välittynyt luja usko tulevaisuuteen. Suomalaiset eivät pelkää Venäjää, eikä Ukrainan-kriisiä ole syytä käyttää keppihevosena Nato-jäsenyydelle. Itämeri ympäristöineen on  maailman vakaimpia merialueita. Viisaan ulkopolitiikan ydintehtävä on ennaltaehkäistä konfliktit ja jännitteet. En kannata Suomen Nato-jäsenyyttä. Venäjän ja Naton välisen rajan tuominen Suomen ja Venäjän väliin ei parantaisi suomalaisten turvallisuutta.

Todelliset uhat tulevat kauempaa. Maailmanlaajuisia ongelmia – terrorismia, ilmastonmuutosta ja pakolaisuutta – on ratkottava kansainvälisellä yhteistyöllä. Vähemmän viisas vaihtoehto on eristäytyä ja keskittyä vain lähialueen turvallisuuspolitiikkaan. Silloin jätämme kytevät ongelmat lasten ja lastenlastemme vastattavaksi.

Linjani on, että Suomen ulkopolitiikka on päivitettävä ennaltaehkäisevämpään suuntaan. Vain kauaskatseisella yhteistyöllä saavutamme vakauden. Emme pärjää, jos ajattelemme että etumme on irtisanoutua EU:n tai YK:n kaltaisista järjestöistä. Se tie johtaa suurvaltojen maailmaan etupiirijakoineen.

Mistä suomalaiset ovat eniten huolissaan, on kahtiajako. Meitä jaetaan Helsinkiin ja muuhun Suomeen, maaseutuun ja kaupunkeihin, kantaväestöön ja maahanmuuttajiin, liberaaleihin ja konservatiiveihin. Henkinen ilmapiiri Suomessa ei ole mennyt hyvään suuntaan. Uhkana on päätöksentekokyvyn rapautuminen.

Keskustalaisen hallituksen vastuu on ollut laittaa Suomi kuntoon. Näin olemme tehneet. Seuraava tehtävä on saada kasvu kuulumaan kaikille. Erityisesti alueellinen oikeudenmukaisuus huutaa tekoja.

Tässä myös presidentillä on väliä. Uskon vakaasti, että keskeltä tulevana ehdokkaana minulla on Kokoomuksen ehdokasta paremmat edellytykset purkaa jakolinjoja ja näyttää suuntaa eheämmän, sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisemman Suomen rakentamisessa. Sellaisen Suomen, joka seisoo omilla jaloillaan taloudellisesti, jossa kaupungit ja maaseutu ovat yhtä ja samaa Suomea ja kotimaisen ruoan tulevaisuus ja sitä kautta huoltovarmuus turvataan.

En ole lähtenyt presidenttikilpaan velvollisuudentunnosta tai sillä mielellä, että todellinen tavoite on tätä seuraavassa presidentinvaalissa. Tavoitteeni on kerätä yhdessä sopimallemme keskustan ulko- ja arvopolitiikan linjalle maksimaalinen kannatus juuri tässä vaalissa. Sillä sitä Suomi nyt tarvitsee.

Kampanjoidaan täysillä viikonloppu oman aatteen ja kansanliikkeen puolesta! Gallupit tai tietokone-ennusteet eivät äänestä, vaan tulos ratkaistaan ääni kerrallaan vaaliuurnilla.

Matti Vanhanen

 

Julkaistu alunperin Suomenmaassa 26.1.2018.