Seuraavana aamuna

Lauantaina 19.8. klo 11.25

Yö ei tuonut vastauksia Turun järkyttävästä ja tuomittavasta puukolla tehdystä iskusta heränneisiin kysymyksiin. Varmaa on vain suru perheissä läheisen menettämisen johdosta, järkytys turvallisuuden murenemisesta, viha siitä, että tällaista joku tekee, ja turhautuminen, kun tällaista ei voida etukäteen estää. Kaikki tämä muokkaa yhteiskuntaamme ja ajatuksiamme riippumatta siitä, mitä tietoja lopulta saamme.

Eiliseltä tiedetään, että puukottaja on nuorehko ulkomaalaistaustainen mies. Viranomaiset joutuvat olemaan tarkkoja vastatessaan kysymykseen oliko kyse terrori-iskusta. Kun siitä ei ole varmaa tietoa, sitä ei voida myöskään sanoa. Jokainen näki teon tavasta, että se oli yhteinen monille terroriteoille.  Tuorein tieto tätä kirjoittaessani kuuluu, että tekoa tutkitaan terroristisina murhina.

Jokainen meistä miettii, mikä tekijän tausta on. Kysymykset maahantulon taustasta ja uskonnosta pyörivät ihmisten keskusteluissa. Niin monet muualla Euroopassa ja Lähi-Idässä tehdyt terrori-iskut täysin sivullisia kohtaan ovat piirtäneet verkkokalvoillemme kuvan terrorismista. Onko se yltämässä meillekin? Jo nyt somekommentoinnissa tekijään on yhdistetty vahvat ennakkoluulot maahanmuuttoa vastaan. Tämä on surullista. Kaiken tämän keskellä tekijä elää keskuudessamme sairaalassa jalkaan haavoittuneena. Hän on syyllinen. Ei se toinen maahanmuuttaja, joka meni väliin pelastamaan toista uhria ja on nyt itse sairaalassa haavoittuneena.

Eilinen iltapäivän loppu toi mieleen ne pääministeriaikanani tapahtuneet koulusurmat ja muut tuskalliset väkivallanteot, joissa ihmismielen pahin pimeys jäi selittämättömäksi. Niiden jälkeen turvallisuusajattelua kouluissa on kehitetty. On siis yhteiskuntana ajateltu tulevaa ja mietitty, miten voidaan vähentää mahdollisuutta, että sama tapahtuu taas. Näin järjestäytynyt yhteiskunta toimii. Turun veriteostakin on opittava. Hämeenlinnan Elomessuilla viikko sitten koko suuri alue oli ympäröity rekoilla ja muilla koneilla muurina estämään autolla-ajot väkijoukkoon. Mielen pahuutta ja raukkamaisuutta nämäkään rekkamuurit eivät valitettavasti estä. Siihen tarvitaan muuta.

Matti Vanhanen