RINTEELLE KREIKKA-LAINOISTA

Valtiovarainministeri Antti Rinne toteaa tänään Iltalehdessä, että Vanhasen hallituksen myöntämä laina Kreikalle on riskialttein. Hän on sekä oikeassa että väärässä.

Minusta sitä Vanhasen hallituksen myöntämää lainaa ei enää ole alkuperäisessä tarkoituksessa olemassa koska Kataisen-Urpilaisen hallitus neuvotteli sen ehdot aivan uusiksi. Alkuperäisen lainan korko oli kolmen kuukauden euribor lisättynä 3 prosentin marginaalilla ja takaisinmaksun piti alkaa 2020. Idea oli sama kuin Islannin onnistuneessa lainassa, että kun maa pääsee takaisin markkinoille, sen kannattaa korvata kallis muilta valtioilta saama laina markkinalainalla. Islantihan maksoi meiltä saamansa lainan etuajassa viime kesänä pois lainaamalla halvemmalla markkinoilta.

Uusi hallitus neuvotteli 2012 uuden lainanKreikalle. Silloin korkoa alennettiin kuukauden euribodiksi lisättynä vain 0,5 prosentin marginaalilla ja takaisinmaksu venytettiin vuoteen 2041 asti. Kreikalla ei ole koskaan intressiä korvata näin edullista lainaa markkinoilta saatavilla kalliimmilla lainoilla.

Perustelen kyllä vanhaa lainaa tarvittaessa ja kannan siitä oman vastuuni, mutta odottaisin, että muut keskusteluun osallistuvat vastuulliset myös kuvaisivat asiat mahdollisimman oikeassa muodossa.

Minusta Suomen kannattaa toimia siten, että Kreikalle ei myönnetä velkoja anteeksi Ja arvelen, että tässä kantamme Rinteen kanssa kulkee samoja latuja.

Matti Vanhanen