Neuvonantajakunta presidentinvaaleihin

Presidentinvaalien pääkysymys on ulko- ja turvallisuuspolitiikka koko sen laajassa kattavuudessaan. Asioiden ja tapahtumien virta alalla on jatkuva. Vaikka itselläni on vuosikymmenten kokemus eri rooleissa ulkopolitiikasta ja vaikka nytkin neljästi viikossa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puitteissa kuulen asiantuntijoita, on tietojen päivittämisen oltava ehdokkuudessa arkipäivää.

Tässä tarkoituksessa olen kutsunut koolle riippumattoman neuvonantajakunnan, jonka jäsenet osallistuvat sparraamiseen. Mukana on sekä pitkää vuosikymmenten aikana hankittua kokemusta, että nuorempia alan ammattilaisia ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyviltä sektoreilta. Suurin virhe on luutua kerran omaksuttuihin käsityksiin – ulkopolitiikankin on oltava jatkuvaa vuoropuhelua, jossa myös vanhoja käsityksiä haastetaan. Neuvonantajakuntaa täydennetään tästä eteenpäin vaaleihin asti.

Neuvonantajakunnan tehtävänasettelu on seuraava:

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen kokoaa riippumattoman neuvonantajakunnan käymään taustakeskusteluja muuttuvasta ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisesta toimintaympäristöstä.

 Neuvonantajakunnassa olevat henkilöt edustavat itseään, kokemustaan ja osaamistaan. He luovat Vanhaselle verkoston, joka auttaa häntä syventämään osaamistaan, analysoimaan käynnissä olevaa kehitystä ja ennakoimaan tulevaa.

 Neuvonantajakunta ei ole osa vaaliorganisaatiota tai -tiimiä. Jäseniksi on koottu henkilöitä, jotka täydentävät osaamisellaan ja käsityksillään toisiaan ja kokonaisuutena luovat osaavan verkoston. Lista neuvoantajakunnasta on julkinen.

 Neuvonantajakunnan puheenjohtajiksi Vanhanen on kutsunut Katri Kulmunin ja Teppo Säkkisen sekä sihteeriksi Niina Nurkkalan.

 

Lista neuvonantajakuntaan kuuluvista henkilöistä löytyy täältä.

 

Matti Vanhanen