Kansanvaltaan kuuluu sekä avoimuus että vaalisalaisuus

Päätoimittajat vaativat suurella joukolla eduskunnan vieraslistoja julkisiksi. He haluavat, että lobbaus tulee näkyvämmäksi. Vieraslistojen julkistaminen ei kuitenkaan ole oikea tapa tavoitteen saavuttamiseksi. Niiden julkistaminen rikkoo kansanvallan toista tärkeää tavoitetta – oikeutta luottamukselliseen keskusteluun kansanedustajan kanssa.

Mitä päättyvän viikon tapaamisistani pitäisi automaattisesti julkistaa? Tapasin kolmen maan viralliset edustajat. Neljäskin oli kalenterissa, mutta jouduin peruuttamaan sen. Viidennestä maasta tapasin joukon, joka halusi kertoa maansa ihmisoikeustilanteesta. He eivät peittele tapaamista, mutta on maita, joiden ihmisoikeusaktivistien nimien julkistaminen ei tule kuuloonkaan. Tapasin noin 50 mahdollista äänestäjääni Kuopion seudulta. Onko heillä oikeus vaalisalaisuuteen? Kalenterissa oli yhden eläkeläisjärjestön lobbaustapaaminen, mutta siihen en päässyt – he tapasivat muita ryhmäni edustajia. Viikkoon mahtui kaksi toimittajien haastattelua, joiden tulokset julkaistaan kaiketi vasta ensi viikolla. Pitäisikö nämäkin julkistaa kilpailijoille? Tällaisista tapaamisista viikot koostuvat muun eduskuntatyön ohessa.

Tiedän, että eduskunnan kansliatoimikunta miettii näinä viikkoina vaikeaa ratkaisua. Siksi omasta näkökulmastani teen asian selväksi:

Äänestäjällä on oltava oikeus tavata edustajansa vaalisalaisuutensa säilyttäen myös eduskunnan tiloissa. Venäläisellä toisinajattelijalla on oltava sama oikeus ilman, että hänen nimensä julkistetaan. Minulla on ulkoasiainvaliokunnan edustajana oltava oikeus kalenterini puitteissa tavata niitä ulkovaltojen edustajia, joiden pyyntöihin pystyn vastaamaan ilman, että julkisuuden kautta toiset, jotka joutuvat odottamaan ehkä puoli vuotta sopivaa aikaa, loukkaantuvat.

Lehdistön tavoitteen saavuttamiseksi on helppo ratkaisu. Perustetaan vaikuttajarekisteri, jossa palkkansa edunvalvonnasta tai vaikuttamisesta saavat informoivat tapaamisistaan poliitikkojen, virkamiesten ja miksei myös median kanssa riippumatta missä fyysisessä tilassa tapaamiset tapahtuvat. Media varmasti mielellään käy itse sisäisen keskustelunsa siitä, kuinka avoimia he ovat siinä, keitä he kuulevat. Olin vuosia Perheyritysten liiton palveluksessa ja osa siitä työstä oli vaikuttamistyötä. Me koimme siellä asian siten, että ei ole mitään ongelmaa julkistaa tapaamisia, jos rekisteri perustetaan.

Matti Vanhanen