ALOITETTAVA DEVALVAATION KORVIKKEESTA

Olen saanut olla hallitusneuvotteluissa ja tiedän, että niiden alkaessa monia kiinnostaa eniten hallituksen aikaansaaminen. Tällä kertaa sisällön on mentävä kaiken muun edelle.

Oma suositukseni hallituksen muodostajalle on, että ennen kuin lopullisesti päätetään mitkä puolueet hallitusohjelmaa lähtevät sorvaamaan, kannattaa ajateltujen puolueiden kesken käydä neuvottelu siitä, millä eväillä uusi hallitus löytää devalvaation korvikkeen. Kilpailukyky on palautettava – kaikki muu jää turhaksi ellei vientiä ja yritysten investointeja saada liikkeelle. Tähän vaiheeseen kannattaa ladata paineita ja käyttää neuvotteluihin aikaa juuri niin kauan kuin tarvitaan.

On mietittävä keinoja, joissa tarvitaan järjestöjen apua, mutta viime kädessä täytyy olla yhteisymmärrys siitä, miten hallitus ja sen tukena oleva enemmistö eduskunnassa tarvittaessa omilla päätöksillään saa kilpailukyvyn paranemisen aikaan.

Kilpailukyky ei todellakaan ole pelkästään palkkoja. Usein valtaosa kustannuksista on muita kuin palkkakustannuksia. Tarvitaan myös käsitys, miten kaikilla yrityksillä on mahdollisuus paikallisesti joustaa. On mietittävä, miten valtio kykenee veroihin ja maksuihin vaikuttamalla auttamaan kilpailukyvyssä. Myös viennin rahoitus on osa kysymyksenasettelua. Lista keinoista on pitkä ja näiden muodostaman kokonaisuuden on korvattava eurojäsenyyden myötä menetetty devalvaatiomahdollisuus.

Viennin kilpailukyvyn parantaminen ei vielä yksin ole riittävä edellytys investointien käynnistymiselle. Investointien vaikeisiin rahoituskysymyksiin palaan tulevissa blogeissani.

Matti Vanhanen